INFORMATION OM ELASTIKBEHANDLING AF HÆMORIDER

 

Hvad er hæmorider?
Hæmorider er åreknuder (udposninger på blodårer) i endetarmsåbningen. Hæmorider kan sidde inden for endetarmsåbningen og er så beklædt med slimhinde, eller de kan sidde uden for endetarmsåbningen og være beklædt med hud.
Hæmorider uden for endetarmsåbningen kan skrumpe ind, så det kun er den overskydende hud, der bliver tilbage. Dette kaldes marisker.

Før elastikbehandling
Du vil få udført en anoskopi (se vejledning for anoskopi), hvor det kan vurderes, om du har indvendige og/eller udvendige hæmorider.

Elastikbehandling
Indvendige hæmorider kan behandles med elastikker. Elastikken afsnører hæmoriden, og den vil så ”visne” og falde af i løbet af 3-6 dage. Påsætning af elastikker er smertefrit.

Efter elastikbehandlingen
I nogle døgn efter elastik påsætningen kan der være en trykkende fornemmelse i endetarmen, afføringstrang og en smule blødning. Hvis der mod forventning skulle opstå smerter kan man tage Paracetamol (Pinex, Pamol, Panodil) sammen med Ibuprofen/Ibumetin.
Der er ingen problemer med at komme af med afføringen. Man kan tørre sig som vanligt efter toiletbesøg.

Kontrol efter elastikbehandling
Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen, og i så fald gives der en ny tid 3 – 4 uger efter, ellers er der normalt ingen efterkontrol efter elastikbehandling.

Komplikationer
Kraftig blødning og meget stærke smerter forekommer sjældent, men skulle det ske, skal du kontakte klinikken eller skadestuen.

Mere information (printklar PDF) →