INFORMATION OM KIKKERTUNDERSØGELSE AF SPISERØR, MAVESÆK & TOLVFINGERTARM (GASTROSKOPI)

Klik her for printklar PDF →

Undersøgelsen

Til undersøgelsen anvendes en tynd bøjelig kikkert (slange), som er udstyret med et lille kamera, så man kan se slimhinden. Igennem kikkerten kan der også tages vævsprøver.

Der lokalbedøves med gel i næseboret, hvorefter kikkerten føres ind via næsen og videre ned i spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Kikkerten kan også føres ind via munden, såfremt der er for snævert i næsen. For at folde mavesækken ud pustes en lille smule luft ned i den. Luften samt kikkerten kan give noget ubehag i form af en pressende fornemmelse i maven.

Undersøgelsen er ikke forbundet med smerter, men lidt ubehag kan fornemmes, når kikkerten føres ned. Der er rigelig plads til at trække vejret.

Ved undersøgelsen ligger du på venstre side. Undersøgelsen varer 2 – 5 minutter.

 

Før undersøgelsen

Du skal være fastende (d.v.s. du må ikke spise) i mindst 6 timer før undersøgelsen. Du må heller ikke ryge eller tygge tyggegummi. Du må dog gerne drikke et lille glas vand 2 timer før, hvis du er meget tørstig. Din faste medicin kan også indtages om morgenen med et lille glas vand.

Efter undersøgelsen

Du må spise og drikke umiddelbart efter undersøgelsen.

Besked om undersøgelsen

Du vil få besked om resultatet af undersøgelsen med det samme. Hvis der er taget vævsprøver, vil der gå ca. en uge, inden svaret foreligger. Du vil enten få svar pr. mail eller telefonisk.

Mere information (printklar PDF) →