INFORMATION OM BEHANDLING AF ÅREKNUDER

 

Åreknuder opstår, når de klapper, der sidder indvendigt i årerne (venerne), ikke længere fungerer. Årerne bliver udvidede, snoede og mere synlige under huden. Der vil stadig være blod i årerne, men det transporteres ikke så let videre, som i normale årer. Derfor har blodet allerede fundet andre veje, så kredsløbet stadig kan fungere.

Udover de kosmetiske forandringer ved åreknuder kan de give tyngde- og træthedsfornemmelse i benene, uro og kramper i læggene om natten samt hudforandringer.

Behandlingen består i, at de beskadigede årer afbrydes, så der ikke længere kommer blod til dem. Åreknuderne fjernes ofte ved en kombination af indsprøjtning af væske og et eller flere små snit i huden.

Forundersøgelse
Du vil få en tid til undersøgelse og ultralydsscanning af årerne på benet/benene. Hvis der findes indikation for operation, vil du blive informeret om operationen samt få en tid til operation. Der opereres på et ben pr gang. Skal der opereres på begge ben anbefales det, at der går minimum en uge mellem operationerne.

Før operationen
Det er vigtigt at du ikke smører creme og lignende på benene, da årerne skal markeres med tus inden operationen. Du skal købe støttestrømper til brug fra dagen efter operationen og 1 uge frem. Støttestrømper kan købes i f.eks. Matas eller på apoteket (støttestrømperne skal være klasse I eller II).

Du skal sørge for hjemtransport ved pårørende, taxa eller Falck, da du må ikke køre bil resten af dagen.

Blodfortyndende medicin og naturmedicin
Hvis du er i behandling med Clopidogrel (Plavix), Marevan, Marcoumar, Hjertemagnyl eller anden blodfortyndende medicin, skal du holde pause med den blodfortyndende medicin 5 dage før operationen.

Hvis du indtager hvidløgskapsler, fiskeolie eller ginkgo, skal du holde pause med det 7 dage før operationen.

Operationen
Operationen foregår i lokalbedøvelse og er ofte en kombination af et lille snit i lysken, hvor den overfladiske åre (vene) lukkes, samt flere små snit i huden, hvor årerne trækkes frem og afbrydes. Snittet i lysken sys efterfølgende, mens de små snit ikke sys. Derudover benyttes ofte et stof (Aethoxysklerol), der sprøjtes ind i årerne og får dem til at klappe sammen.

Til sidst lægges der elastikforbinding på benet.

Efter operationen
Efter operationen kan der komme blodudtrædninger i vævet omkring operationsstedet og lidt blodudsivning i forbindingen. Dette er helt normalt. Hvis der kommer blødning uden for forbindingen, vil blødningen normalt stoppe, når benet løftes til vandret, og der trykkes let med f.eks. et håndklæde på stedet. Når blødningen er ophørt anbefales det at lægge lidt ekstra gaze eller lignende oven på forbindingen. Større blødning eller betændelse er meget sjældent, men skulle det ske, skal du kontakte klinikken eller skadestuen.

Smertestillende
Normalt er der ikke mange smerter, men hvis der alligevel er behov for smertestillende, kan du 4 gange dagligt tage 2 tabletter Paracetamol 500 mg (Pamol, Pinex eller Panodil) sammen med 1-2 tabletter Ibuprofen 200 mg.

Restriktioner
Du må først køre bil, når du kan mærke, at du har din fulde førlighed tilbage efter operationen, men du må under ingen omstændigheder køre bil lige efter operationen.

Du kan uden risiko genoptage arbejde og andre aktiviteter dagen efter operationen. Det anbefales at have det opererede ben i vandret stilling, når du sidder.

Forbinding
De små sår lukkes med et lille papirplaster eller tråde. Papirplastrene kan du selv fjerne efter én uge. Er huden lukket med tråde, skal de fjernes i klinikken eller hos egen læge efter 10 dage.

Elastikforbindingen, der blev anlagt lige efter operationen, fjernes om aftenen, når du skal i seng, og dagen efter skal du så begynde at bruge den indkøbte støttestrømpe. Støttestrømpen skal benyttes de næste 7 dage. Støttestrømpen skal tages af, når du sover.

Du kan tage brusebad dagen efter, men du må først gå i karbad, svømmehal eller havvand efter 10 dage.

Sygemelding
Afhængig af typen af arbejde kan det være nødvendigt med 2-5 dages sygemelding.

Mere information (PDF)